28 Şubat 2012 Salı

Sayı 1

Ekim-Kasım-Aralık 1999


Merhaba,
Kuşçu Bülteni, Ankara'da yapılan 6. Kuş Göz­lem Okulu'nun ardından, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen kuş gözlem topluluklarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının bir ürünü. Bültenin amacı, kuş gözlem toplulukla­rının birbirlerini daha iyi tanımaları, daha iyi bir iletişime sahip olmaları ve toplulukların etkinliklerini gereksinim ve isteklerini duyurabilmeleri. Bülten, üç aydan bir Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından yayımlanacak.
.
1-5 Eylül 1999'da Kırşehir'deydik!
Mayıs 99'daki 6. Kuş Gözlem Okulu'nun ardın­dan gerçekleştirilen toplantıda, Kuş Gözlem Toplulukları arasındaki iletişimi güçlendirmek ve düzenli aralıklarla kuş gözlem gezileri dü­zenlenmesi konusu gündeme geldi. Kırşehir Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Omca Çobanoğ­lu, ilk gezinin Kırşehir'e yapılabileceğini önerdi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakül­tesi Dekanlığı'yla iletişime geçildi. Dekanlığın ve Kırşehir Kuş Gözlem Topluluğu'nun da yar­dımlarıyla 1-5 Eylül 1999 tarihlerinde Seyfe Gö­lü'nde gözlem yapmak için tüm topluluklar bir araya geldi. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı gezlye Ankara, Gazi, Hacettepe, Kırşehir, Orta Doğu Teknik, Ondokuz Mayıs ve Akdeniz Üni­versiteleri'nin Kuş Gözlem Toplulukları katıldı.­
Gezinin ilk gününde öğlen saatlerine kadar birbirleriyle tanışan kuş gözlemcileri, öğleden sonra Seyfe Gölü'nün en iyi gözlem noktala­rından biri olan Höyük'e giderek gözlem için bir plan belirlediler. Sonraki üç gün boyunca Kırşehir Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından sağlanan otobüsle Seyfe Gölün'e gidilerek sayım yapıldı. Göl kıyısında kıyı kuşları çoğunluktayken, tarlalar ve tuzlu stepler kızıl şahinler ve küçük kerkenezlerle doluydu. Küçük orman kartalı, yılan kartalı, genç bir şah kartalı, arı şahini, gökçe delice, saz delicesi ve atmaca üç gün boyunca gördüğümüz diğer yırtıcı kuşlardı. Kıyı kuşlarından ise kılıç­gaga, döğüşkenkuş, uzunbacak, kızkuşu, mahmuzlu kızkuşu, akça cılıbıt, kızıl, kara karınlı ve küçük kumkuşu en akılda kalıcı kuşlardı. Gezimizin son gününde 2. toplantımızı yap­mak üzere Fakülte'nin Hirfanlı Barajı'ndaki te­sislerine, gittik. Gezinin değerlendirmesini yaptıktan sonra, bir sonraki gezinin tarihini ve yerini belirledik. Gezimizde bize bir çok kolay­Iık sağlayan Eğitim Fakültesi Dekanı Selahattin Salman'a ve bütün işlerimizi kolaylaştıran ve sorunlanmızı çözmekten bıkmayan Kırşehirli arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Gezimiz­den geriye kalan iki tatlı anı ise ilk gün gördü­ğümüz bir kuş için uzun uzun yaptığımız çakır mı atmaca mı tartışması ve Kırşehir'e gelirken birimizin otobüste tanıştığı ve tam üç gün bo­yunca bizimle gezen geveze çocuk Hakan'dı!

Nerede Neler Oluyor?
2 -3 Ekim 1999
Dünya Kuş Gözlem Günü
Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu tüm dün­yada kutlanan Dünya Kuş Gözlem Günü Tür­kiye'de de yıllardır Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından düzenleniyor. Önceki yıllarda tek merkezli olarak düzenlenen·bu etkinlik, bu yıl Kuş Gözlem Topluluklarının  bulunduğu toplam sekiz şehirde kutlandı. Yapılan gözlemler sonrası elde edilen kayıt­lar, katılımcı sayısı, en çok görülen 3 kuş tü­rü gibi bilgiler de daha sonra yayımlanmak üzere BirdLife International'a gönderildi.

BP Koruma Programı
BirdLife International, Flora Fauna Internati­onal (FFI) ve British Petrol, BP Koruma. Programı adı altında bir araya gelerek, çevre koruma konularında araştırma projesi yapmak isteyen öğrenci .gruplarına her yıl destek veriyor. Hazırlayacağınız projelere 3000-5000 İngiliz Sterlini tutarında finansal kaynak sağlayacak bu program­lardan yararla­nabilmek için daha ayrın­tılı bilgiyi DHKD'den alabilirsiniz.

Kuş Gözlem Toplulukları
Ankara Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu 
1996 yılında Yrd. Doç. Nilgül Karadeniz'in yardımlarıyla Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü altında oluştururan grup, şimdilerde resmi bir kimlik kazanıp üniversiteye bağlı bir topluluk olma yolunda. Düzenli olarak üniversite çevresindeki kuşların kayıtlarını tutan topluluk üyeleri, diğer topluluklarla beraber gezilere katılıyor ve üniversitede tanıtım standları kurarak kuş gözlemcilerinin sayısını artırmaya çalışıyor.

Burdur Kuş Gözlem Topluluğu 
Burdur Belediyesi bünyesinde Belediye Başkanı A. Necdet İlgün'ün katkılarıyla, Ufuk Gökduman önderliğinde kurulan topluluğun amacı; nesli tehlike altında bulunan dikkuyrukların evi olan Burdur Gölü'nü kirleten etmenlerle savaşmak, kuş turizminin alt yapısını oluşturup, Burdur'a ekonomik girdi sağlamak, kuş gözlem okulları düzenleyerek kuş gözlemci sayısını artırmak ve gölün önemini Burdur halkına göstermektir.


Ege Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu 
Topluluk 1995 yılında kurulmuş ancak 1999 yılında etkin bir konuma geçmiştir. Topluluğun amacı kuşları ve yaşam ortamlarını araştırmak, üniversite çapında slayt gösterileri ve geziler düzenleyerek kuş gözlemcilerinin sayısını artırmak, insanlarda doğa bilincinin artmasına yardımcı olmak ve bunların sonucunda doğal hayatın korunmasına katkıda bulunmaktır. .

Hacettepe Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu (BEYKUŞ) 
Topluluk BEYKUŞ adıyla 1992 yılında kuruldu. Kuruluşunun ilk yıllarında üniversitenin Beytepe Kampüsünde, her hafta sonu gözlem yapan topluluk bu gözlemlerini bir makalede topladı. 1994 yılında kurulan Biyoloji topluluğu altında bir grup olarak çalışmalarını sürdüren BEYKUŞ, şu anda Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği Bölümü'nün altında çalışmalarını sürdürüyor.

Kırşehir Kuş Gözlem Topluluğu 
1995 yılında kurulan topluluğun üyeleri; Hirfanlı Barajı, Kılıçözü Deresi ve Mogan Gölü'nde avifauna çalışmaları yapmış; DHKD ile birlikte Kış Ortası Su Kuşu Sayımları'na katılmış, Kırşehir'in yerel gazetelerine, çeşitli bilim ve gezi dergilerine yazılar hazırlamıştır. 3. Ulusal Çevre ve Ekoloji Kongresi'nde bildiriler sunan ve Yumurtalık Lagünü Ünite Planı'nın çıkartılmasında görev alan topluluk üyeleri ayrıca, Eğitim Fakültesi'nde ve Mucur civarındaki köylerde slayt gösterileri yapmaktadır.

Kuş AraştırmaIarı Derneği 
1998'de kuşların araştırılması ve korunması amacıyla kurulan KAD, Belen'de Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü ve DHKD ile Süzülen Göçmen Kuşlar Gözlem Günü düzenlemiş, DHKD'nin düzenlediği Kış Ortası Su Kuşu Sayımlarına katılmıştır. Dernek ayrıca, Kuş Gözlem Okulları düzenlemiş, çeşitli okullarda ve araştırma için gittikleri alanlarda slayt gösterileri yapmış, Çevre Bakanlığı adına Kuş Göç Yolları ve Uçuş Güvenliği Projesi'ni gerçekleştirmişti r. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu
OKGT, 1995 yılında ODTÜ Biyoloji Topluluğu bünyesinden ayrılarak kuruldu. Topluluk her hafta düzenli olarak seminerler ve slayt gösterilerinin yapıldığı toplantılar düzenlemektedir. Topluluk, ilkokul ve liselerde eğitim çalışmaları yapmaktadır. Kuş gözlemciliğinin ve nesli tehlike altında olan türlerin tanıtılması için standlar kuran ve iki senedir devam eden ODTÜ Kuşları Üreme Atlası Projesi'ni yürüten topluluk, DHKD'nin düzenlediği Kış Ortası Su Kuşu sayımlarına ve çeşitli projelere de katılmıştır. 


Samsun Kuş Gözlem Topluluğu 
Kızılırmak Deltası 'nda birçok proje ve bilimsel çalışma yapan Samsun Kuş Gözlem Topluluğu ara verdiği çalışmalarına, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ornitoloji dalında kampus alanı avifaunası konusunda yüksek lisans yapan Arzu Gürsoy ile yeniden başlamıştır. Topluluğun amacı kampuste ve Kızılırmak Deltası'nda geziler yapmak, slayt gösterileri ve seminerler düzenleyerek kuş gözlemciliğini tüm üniversite genelinde tanıtmak, yaymak ve sevdirmektir.

Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından üç ayda bir hazırlanır. Kasım 1999
DHKD Merkez Ofisi: Büyük Pastane Caddesi NO:43-45 Kat:5-6 Bahçekapı-Istanbul
Tel: (0 212) 528 20 30 Faks: (0 212) 528 20 40 e-posta: kelaynak@dhkd.org.   http://www.dhkd.org
Ankara Ofisi: Anafartalar Caddesi 17/5 Ulus, Ankara
Tel: (0 312) 310 28 45 . (0 312) 310 33 03 (2 hat) Faks: (0 312) 310 66 42   e-posta: ankara.ofis@dhkd.org
Yayıma Hazırlayan: Bahtiyar Kurt
Düzelti: Deniz Öztok
Tasarım ve Uygulama: PENCERE Grafik Tasarım Tel: (0 212) 216 49 19/20 Faks: (0 212) 216 49 21



2 yorum:

  1. Süperrrr...
    Bunlar hala benim kitaplığımda duruyor ..
    Ne güzel günlerdi.. hiç bir şeyimiz yoktu, sadece Bahtiyar ve KErem gibi ustaların ağzından çıkacaka bilgilere bakardık..
    NE toygar, ne trakuş, ne kuşbank, ne kitaplar, ne teleskoplar vardı .. Şİmdi düşününce gülüyorum :-)
    Metehan ÖZen

    YanıtlaSil
  2. Benim gozumde de o gunler birden canlandi! Bultenin ilk tasarimini gordugumu hatirliyorum DHKD ikinci katinda "bizim oda" dedigimiz odada. Ellerinize saglik
    esra basak

    YanıtlaSil