26 Nisan 2012 Perşembe

Sayı 6



Türkiye'nin kuş gözlem toplulukları olarak 3 - 11 Şubat 2001 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi kampüsünde, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Su Kuşu Sayımları (USS) Eğitim Programı'nda buluştuk.

Bu eğitim programının amacı; uluslararası alanda gerçekleştirilen su kuşu sayımlarının Türkiye'de de! sayıları gün geçtikçe artan kuş gözlemcileri tarafından yapılabilmesi için topluluklara gerekli altyapının hazırlanmasıydı. Program' a Bursa, İstanbul, Samsun, Kayseri, İzmir, Adana, Ankara, Antalya ve Muğla'dan yaklaşık 50 kuş gözlemcisi topluluklarını temsilen katıldılar. Bu eğitimin bir önemi de organizasyonunun, DHKD ve yeni kurulan Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Klübü (ULUKUŞ) tarafından ortaklaşa yapılmasıydı.

Program, 3 şubat Cumartesi akşamı saat 20:00'de başladı. Bir süredir birbirini görmeyen kuşçuların uzun konuşmaları sonrasında DHKD'den Bahtiyar Kurt önce bizlere kısaca programın akışını anlattı. Sonrasında, programdan neler beklediğimizi ve neler beklemediğimizi renkli kağıtlara içimizden geldiği gibi yazmamızı istedi.

Pazar günü Uluabat Gölü'ne ilk gezi düzenlendi. Bu gezinin amacı gölde hangi kuş türlerinin olduğunu tespit etmek ve kuşları tanımlamaya çalışarak kuş gözlemenin keyfini çıkarmaktı. Gölün çevresini tamamen dolaşamadıysak da kuzey kıyılarında güzel bir gözlem yaptık. Bu gezi, program sonunda bütün öğrendiklerimizi kullanarak yapacağımız sayım için bir ön çalışma oldu. Akşam kampüse döndüğümüzde kendi aramızda bir bilgi yarışması düzenledik. Gruplara ayrılıp üçer soru hazırladık ve sonra dönüşümlü olarak diğer gruplara bu soruları sorup yanıtladık. Doğrusu oldukça eğlendik.

Pazartesi günü Bahtiyar bizlere su kuşlarını tanımlama konusunda bir sunum yaptı. Gün boyunca kuşların tanımlanması dışında, kışın Türkiye'de görmemizin olağan olmadığı türleri belirleyip, bu kuşları gördüğümüzde nasıl tanımlama yapabileceğimizi öğrendik. Ayrıca, kışın sulakalanlarda görülebilecek türleri videodan izleyerek iyice tanıma olanağı bulduk. İzmir'den Soner'in ve İstanbul'dan Murat'ın slaytlarını izleyerek günü bitirdik.

Salı gününe, sabah erkenden kampüs içinde gözlem yaparak başladık. Kampüsteki bu eğlenceli gezinin en renkli kaydı 72 tahtalı oldu.

Gözlemden sonra diğer kuş gözlemcilerine harita nasıl okunur, UTM sistemi nedir, ne işe yarar, GPS nasıl kullanılır gibi konular hakkında bilgi verdim. Öğleden sonraysa konuların pekişmesi için gruplara ayrıldık ve bir tür define avı oyunu oynadık. Bize verilen koordinatları en kısa sürede bularak başlangıç noktamıza
dönmeye çalıştık. Ancak bizlerin ortalıkta koşup durmasından zevk alan biri koordinatlarda 1000 metrelik bir hata yapınca at heykelinin bulunduğu mekan yerine 1 km ötedeki at çiftliğine gittik. Ortalıkta dürbün ve GPS adı verilen garip bir aletle koşuşturan, heyecanlı bir şekilde bağınp çağıran insanları görmek Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin hoşuna gitmiş olsa gerek. "Bunlar deli ya!" dediklerini duymadığımızı sanıyoriarsa yanılıyorlar; bizim kuşçu olup kulaklarımızın oldukça keskin olduğunu bilseler böyle konuşmazlardı herhalde. Akşam yemekten sonra, ertesi gün yapılacak olan Manyas gezisi için gruplara ayrılıp sayım noktalarını belirlemeye çalıştık. Çarşamba yaptığımız sayımda Erciyes Üniversitesi'nden hocalarımız Uygar ve Stacy Özesmi de bizlere katıldı.

Perşembe günü Stacy bizlere kuşlar ve yaşam alanları konusunda bir sunum yaptı. Değişik örnekler göstererek, bir sayımda yaşam alanı tanımı yapılmasının ne kadar önemli olduğunu anlattı. Öğleden sonraysa Uygar kuş sayım teknikleri hakkında bilgi verdi. Çıkan sonuç: her alan ve her kuş gözlemcisi için farklı sayım
teknikleri geçerli olabilir; ancak asıl önemli olan, bir alanı uzun süre saymak istiyorsak belli bir standart tutturmak ve her sayımda aynı metodu uygulamaktır. Gün boyunca yaptığımız uygulamalı çalışmalarda ise bol
bol arpa ve mercimek saydığımızı da belirtmek isterim.

Perşembe akşamı Bahtiyar'ın belirlemiş olduğu gruplara ayrıldık ve ertesi gün bütün öğrendiklerimizi kullanabileceğimiz Uluabat sayımı için çalışmalara başladık. Her grup kendisi için göl etrafında noktalar belirledi, başlangıç saati, kimlerin nasıl sayım yapacağı tartışıldı.

Cuma sabah toplam 6 ekip olarak yola çıktık. Özel arabalardaki gruplar sayıma erken başlayabildi. Diğer ekiplerse iki ayrı otobüste sayım yaptılar. Hemen hemen bütün ekipler sayım noktalarını başarıyla ve zamanında bitirdi.

Cumartesi sabahı haftanın değerlendirmesini yaptık. Neler öğrendik, dünkü sayım nasıldı, neler eksikti, neler fazlaydı, ne eğlenceliydi, ne sıkıcıydı, bunları konuştuk. Öğleden sonraysa bir kısmımız şehre indi bir kısmımız Uludağ' a çıktı. Hangi grubun şanslı olduğunu bilmem söylememe gerek var mı? Uludağ'a çıkan ekip (şanslılardan biri de bendim) ilk on dakikada çaprazgaga, bahçe tırmaşıkkuşu, Anadolu sıvacısı ve kara ağaçkakan gördü. Akşam olup şehre dönüldüğündeyse bunları diğerlerine ballandırarak anlattı. Sonuçta ertesi gün için ne tür planlar yapıldığını tahmin edersiniz. Herkes saat 6:30'da Uludağ'a gitmek, kara ağaçkakan görmek için ayaktaydı.


Bu programın gerçekleşmesi için büyük çaba harcayan ve bizleri güzel bir şekilde ağırlayan Uludağ Üniversitesi'ne ve ULUKUŞ'un başkanı Sevgi'ye teşekkür etmek isteriz. Bizlere kalacak yer ve ulaşım imkanı sağladılar. Thomas' a bizlere pusulayla yer tespiti yapmayı öğrettiği için, Heike'ye alandaki doğal yaşama yapılan tehditlere daha çok dikkat etmemizi sağladığı için, Ali ve Raika'ya akşamları bizlere gökyüzü gözlemini anlattıkları için, Bahtiyar'a bizlere sabırlı davrandığı için teşekkür ederiz. Teşekkür etmeyeceklerimiz ise piyano resitali veren Uğur ve kestane şekeri yemek için ortadan kaybolan ve kendini merak ettiren İbrahim'dir. Bütün bunlar bir yana, bu konuda daha çok şey öğrenmemiz için böyle çalışmalar yapılıyor olması, sayımızın giderek artması, birlikte proje, gezi planları yapmaya başlamamız ve yeni, güzel
insanlar tanımak gerçekten sevindirici. Bir sonraki gezide ya da eğitimde buluşabilmek umuduyla...
Burcu Arık
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu

Nerede Neler Oluyor?

Kelaynak Projesi için Proje Yürütücüsü

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği, Nisan-Temmuz 2001 ayları arasında, Birecik'te nesli küresel ölçekte tehlike altında olan kelaynaklar üzerine başlatacağı projede çalışacak bir "Proje Yürütücüsü" aramaktadır.
Adaylarda aranan özellikler aşağıdaki gibidir:
• Belirtilen süre boyunca alanda (Birecik) yaşaması, ,
• Üniversite mezunu olması (ya da bu yıl mezun olacak olması),
• iyi derecede ingilizce bilmesi,
• Uzun dönemde DHKD ile çalışmayı planlaması,
• Biyoloji, ekoloji ve/veya kuşlar konusunda bilgisi olması.
Yukarıdaki nitelikleri taşıyan ve kelaynaklar üzerine çalışmak isteyen adayların Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği'nden Bahtiyar Kurt'a özgeçmişlerini göndererek başvurmaları gerekmektedir.

2001 Yaz Dönemini Patara'da Değerlendirmek ister Misiniz?

DHKD Deniz ve Kıyı Programı, 1 Temmuz - 15 Eylül 2001 tarihleri arasında Patara/Antalya'da bir yaz çalışması gerçekleştiriyor. Çalışmanın amacı, Özel Çevre Koruma Kurumu'yla (ÖÇKK) işbirliği içinde yöre halkı ve turistlerin denizkaplumbağaları ve çevre koruma çalışmaları konularında bilinçlendirilmesini sağlamaktır. Çalışmaya katılacak gönüllülerde aranan özellikleraşağıdaki gibidir:
• Sıcak hava koşullarına dayanıklılık,
• İnsanlarla iyi iletişim kurabilmek,
• Sabırlı olmak,
• Günde ortalama l0 km yürüyebilmek,
• Konuşabilecek düzeyde yabancı dil.
Çalışma 15'er günlük ekipler halinde gerçekleştirilecektir. Çalışmaya katılacak gönüllülerin konaklama ve kahvaltı ihtiyaçları DHKD tarafından karşılanacaktır. Gönüllüler çalışmalarını Deniz ve Kıyı Programı ekibinden bir kişinin rehberliğinde yürütecektir.
Başvurular için son tarih: 27 Nisan 2001.
iletişim için: Ayşe Oruç
tel: (212) 528 20 30
e-posta: ayse.oruc@dhkd.org

Teleskoplar Elimizde

DHKD'nin Şubat 2000'den bu yana yürütmekte olduğu Önemli Kuş Alanları'nı izleme Projesi, kuş gözlem topluluklarına teknik ve optik anlamda destek sağlamaya devam ediyor. Kuş gözlem topluluklarının en büyük eksiği olan 8 adet teleskop büyük zorluklar sonucunda (teleskopların Türkiye'de olmaması, Japonya'dan gelmesi vs.) kulüplerin eline ulaştı. Teleskopların bizlere ulaşması için gösterdikleri çabalardan dolayı başta böyle bir proje hazırladıkları için DHKD'ye, maddi destekleri için Hollanda Tarım Ataşeliği'ne ve projenin gerçekleştirilmesine büyük bir zevkle katılan tüm kuşçulara sonsuz teşekkürler.

Tamer Albayrak
Akdeniz Üniversitesi Kuş Gözlem Kulübü

Kuş Gözlem Toplulukları

• Bursa'da ULUKUŞ Kuruldu

Çevre sorunlarının arttığı son yıllarda kuş gözlemciliği de buna paralel olarak önem kazanmakta ve yeni kuş gözlem topluluklarının sayıları her geçen gün artmaktadır. Yakın çevresinde dört Önemli Kuş Alanı'na (Uluabat Gölü, Manyas Gölü, Kocaçay Deltası ve Uludağ) sahip olan Bursamızın da artık bir kuş gözlem kulübü var; ULUKUŞ. Kulüp olarak hedefimiz, öncelikle, doğal hayatı ve kuşları seven tüm dostlarımızla çevremizdeki Önemli Kuş Alanları'nı tanıyıp bu alanlardaki veri eksikliklerini gidermeye çalışmak ve kuş gözlemciliğinin heyecanını paylaşmak .. Bursalılar'ın ve diğer kuş gözlem topluluklarının Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Kulubü'ne (ULUKUŞ) çalışmalarında destek olmalarını bekliyoruz.

Sevgi Mutlu
Uludağ Üniversitesi Kuş Gözlem Kulübü
(ULUKUŞ)

• Üniversite Kampüsünde Kuş Gözlemi

On Dokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanı içerisinde gözlem yapacağımız zaman önce Arzu hocamızın odasında toplanırız. Bir kişi teleskopu alır, dürbünler boyna asılır. Yolda yemek üzere yolluklar alınarak hazırlıklarımız tamamlanır ve yola çıkılır. Kampus içerisinde iki ana parkurumuz vardır. Birinci ana parkur yürüyerek ulaştığımız gölet yoludur. Üniversitenin su gereksinimi buradan giderilir. Göletimizin sürekli üyesi her zaman tek başına olan gri balıkçıldır. Ne zaman gölete gitsek onu görür, karşılıklı selamlaşır ve yolumuza devam ederiz. Gölete su taşıyan dere boyunca yürüyüş daha heyecanlı ve zevklidir. Dere boyu giderken suya düşmemek için bir taştan diğerine atlayarak geçmek, gerektiğinde tırmanmak insanın adrenalin seviyesini yükseltmeye yeter.

Gölet yolu boyunca kışın gördüğümüz kuşların başında saka ve ispinozlar gelir. Son gezimizin favorileri arasında çalıkuşu, sürmeli çalıkuşu ve uzun kuyruklu baştankarayı sayabiliriz. Yazın ise ak mukallit, zeytin mukallidi ve sarıasma favorilerimiz arasındadır.

İkinci parkurun yarısı Üniversitemiz kampus sınırlarının dışında kalmaktadır. Fen Edebiyat Fakültesi'nin arkasında, dar bir patikayı izleyerek ulaşabildiğimiz, köylülerin yazın tarla sulamak için kullandığı, biyoloji bölümününse kurbağa yakalamak için indiği ufak bir gölet vardır. Ben ilk yalıçapkınımı burada görmüştüm. Göletten yolu takip ederek köye ulaşabilirsiniz. Köyün içinde bulunan meyve ve söğüt ağaçlarının üzerinde bizleri kocabaşlar karşılar. Yolun bir tarafından diğer tarafına geçen karatavuklarsa cabası. Yola devam edip köyü arkamızda bıraktığımızda, soluklanıp müthiş deniz manzarası izlediğimiz düz bir alana çıkarız.

Burada, bir ağaçta farkettiğimiz bahçe kirazkuşunu da kayıtlarımıza ekledikten sonra yolumuza devam ederiz. Bir zaman sonra çirkin bir ses bizi irkiltir. Bu sesin sahibi peş peşe uçan alakargalardır tabi ki. Tepeli toygarların olduğu alanda hafriyat çalışması olduğundan onları ne yazık ki göremiyoruz bu aralar. Tekrar üniversite sınırlarında bulunan Ziraat Fakültesi yolunda ilerlerken taşkuşlarını ve kara kızılkuyrukları da listeye ekleriz. Böylece ikinci parkurumuzu da tamamlarız.

Kampüsümüzde kukumav, kulaklı orman baykuşu ve peçeli baykuş da bulunur. Bu kuşları yazın akşam saatlerinde görebilirsiniz. Kampüs içerisinde ağaç örtüsünü genelde meşe ağaçları oluşturmaktadır. Meşe ağaçlarının kesildiği ,alanlara da çamlar dikilmiştir. Kısacası kampüsümüz kuş gözlemek ve yürüyüş yapmak için ideal bir alandır.

Cemal Özsemir
Samsun Kuş Gözlem Topluluğu

Arapbülbülü'nün Renkleri

Antakya - Antalya arasındaki kıyı şeridi boyunca, nereye giderseniz gidin, görebileceğiniz bir kuş vardır. Koyu renkli kafası ve kuyruğunun altındaki parlak sarı tüyleriyle hiç bir kuşla karıştırılmaz arapbülbülü. Sesi de hoştur; flüt sesine benzer. Böylesine esmer bir kuşta böylesine parlak sarı tüyler ne arar diye sorarsanız bunun yanıtı yüzyıllar öncesine dayanır.

Uzun zaman önce Arapbülbülü Beyrut'ta yaşarmış. Şimdikinin aksine her tarafı sarı renkli tüylerle kaplıymış ve çok akıcı bir ötüşü varmış. Halk tarafından çok sevilir ve onlarla içiçe yaşarmış. Günün birinde kraliçe bir yaşını doldurmamış bebeğine şarkılar söylemesini rica etmiş bu kuştan. Bizimki sevinerek kabul etmiş. Hemen işe koyularak şarkılara, nağmelere başlamış. Sesi bütün sarayda yankılanmış, herkes kendinden geçer olmuş. Bebek yerinde duramayarak başucundaki arapbülbülüne doğru hareketlenmiş; dengesini yitirerek yataktan düşmüş. Kraliçenin çığlığıyla irkilmiş saraydakiler. Bizimki öyle bir utanmış ki, başı öne eğik terk etmiş sarayı. Günlerce halk içine çıkamamış. Dilediği gibi ötemez olmuş. Utancından sarı tüylerinin yerini kara tüyler almış. Yalnızca kuyruk altındakiler rengini korumuş. Bugün hala bunun acısıyla yaşadığı söylenir arapbülbülünün. Dinlenirken kuytu yerleri seçer. Güneye giderseniz ağaçlık bir alana gelince onu ıslıkla selamlayınız. Size yanıt
verecektir.

Ali Atahan
İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu
Kaynak: Ali'nin Anneannesi

Toygar'dan Kayıtlar (Eylül-Aralık 2000)

Hazırlayan: Metehan Özen

Bu bölüm hazırlanırken Toygar listesine ve Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği'ne gelen Eylül- Aralık 2000 dönemi kayıtları kullanılmıştır.

Kara gerdanlı dalgıç Gavia arctica: 1, Gediz Deltası, 5 Kasım, B. Soner.

Kızıl boyunlu batağan Podiceps grisegena: 2, Uluabat Gölü, 23 Eylül, Ö. Uygar; 2, Kızılırmak Deltası, 29 Ekim, SKGT.

Kara leylek Ciconia nigra: 3, Nallıhan, 19 Kasım, ANKA; 12, Gediz Deltası,29 Aralık, A. Tamer.

Kaşıkçı Platalea leucorodia: 1, Nallıhan, 19 Kasım, ANKA; 2, Burdur Gölü, 12 Kasım, A. Tamer; 30, Gediz Deltası, 5 Kasım, EKGT.

Sakarca Anser albifrons: 7, Akyatan Gölü, 26 Kasım, Ö. Doğan; 30, Tuzla Gölü - Kayseri, 19 Kasım ERKUŞ; 3, Büyük Çekmece Gölü, 15 Ekim, İKGT.

Yaz ördeği Marmaronetta angustirostris: 7, Göksu Delta, 13 Eylül, B. Murat.

Altıngöz Bucephala clangula: 1, Liman Gölü - Kızılırmak Deltası; 24 Aralık, SKGT.

Kara çaylak Milvus migrans: 2, Suğla Ovası, 26 Aralık, K. Bahtiyar.

Akkuyruklu kartal Haliaeetus albicilla: 1, Kızılırmak Deltası, 26 Kasım, SKGT; 1, Nallıhan, 19 Kasım, ANKA; 1, Burdur Gölü, 26 Kasım, 5. Burdur sayımı.

Sakallı akbaba Gypaetus barbaratus: 2, Kızılcahamam, 16 Eylül, Derya; 2, Kızılcahamam, 11 Kasım, ANKA.

Kızıl akbaba Gyps fulvus: 5, Belen Geçidi, 14 Ekim, KAD; 1, Boğaz, 28 Eylül, Mirjan & HP.

Kara akbaba Aegypius monachus: 8, Kızılcahamam, 11 Kasım, Ç. Ufuk; 7, Kızılcahamam, 14 Ekim, ANKA; 12, Kızılcahamam, 16 Eylül, ANKA.

Bozkır delicesi Circus macrourus: 1, Burdur Gölü, 29 Ekim, 3. Burdur sayımı; 1, Boğaz, 16 Eylül, K. Bahtiyar.

Küçük orman kartalı Aquila pomarina: 2, Terkos Gölü, 12 Kasım, E. Güven.

Büyük orman kartalı Aquila Clanga: 1, Akyatan Gölü, 10 Aralık, K. Uğur; 1, Kızılırmak Delta, 12 Aralık, SKGT; 2, Mogan Gölü, 26 Aralık, ANKA.

Şah kartal Aquila heliaca: 2, Gediz Deltası, 17 Aralık, EKGT; 1, Mecitözü, 7 Eylül, İ. Fikret; 1, Mogan Gölü, 16 Aralık, ANKA.

Tavşancıl Hieraaetus fasciatus: 2, Erzurum Ovası, 25 Ekim, Ö. Uygar.

Balık kartalı Pandion haliaetus: 1, B.Çekmece Gölü, 21 Eylül, İKGT; 1, Belen Geçidi, 15 Eylül ve 28 Eylül, KAD; 2, Boğaz, 16 Eylül, İKGT; 1, Polatlı, 16 Eylül, A. Tuba & Alp.

Ada doğanı Falco eleonoare: 1,Tilkicik Koyu - Bodrum, 3 Ekim, B. Murat.

Bıyıklı doğan Falco biarmicus: 1, Kızılırmak De1ta, 15 Ekim, SKGT; 1, Boğaz, 16 Eylül, İKGT.

Ulu doğan Falco cherrug: 1, Kızılırmak Delta, 12 Kasım, SKGT; 1, Boğaz, 16 Eylül, İKGT; 1, Boğaz, 25 Eylül, R. Mirjan & HP.

Bıldırcın kılavuzu Crex crex: 2, Göksu Delta, 13 Eylül, B. Soner; 1, Yukarı Fener - Rize, 28 Eylül, E. Süleyman.

Mezgeldek Tetrax tetrax: 1, Kızılırmak Delta, 26 Kasım, SKGT.

Dağ cılıbıtı Charadrius morinellus: 9, Sultansazlığı, 12 Kasım, ERKUŞ.

Kızıl kumkuşu Calidris ferruginea: 12, Akyatan Gölü, 15 Ekim, ÇKGT.

Büyük karabaş martı Larus ichthyaetus: 2, Beyşehir Gölü, 27 Aralık, A.Tamer; 4, Kızılırmak Delta, 26 Kasım, SKGT.

Ada martısı Larus audouinii: 68, Göksu Delta, 13 Eylül, B. Soner.

İzmir yalıçapkını Halycon smyrnensis: 1, Sarısu - Antalya, 11 Kasım, A. Tamer; 3, Akyatan Gölü, 26 Kasım, Ç. Tuba; 2, Çukurova Üniversitesi Kampüsü, 23 Kasım, ÇKGT.

Kır kırlangıcı Hirundo rustica; 1, Antakya, 31 Aralık, A. Ali ( Bin yılın ilk kaydı).

Sürmeli dağbülbülü Prunella ocularis: 3, Talas Vadisi, 3 Aralık, ERKUŞ.

Buğdaycıl Luscinia svecica: 1, Burdur Gölü, 12 Kasım, B. Murat.

Taşkızılı Monticola saxatilis: 1, Mihalıçık - Eskişehir, 29 Ağustos, B. Ümit.

Boğmaklı ardıç Turdus torquatus: 5, Boğaz, 16 Eylül, İKGT; 1, Kızılcahamam, 30 Eylül, H. Kari.

Boz ötleğen Sylvia borin: 3, Göksu Delta, 16 Eylül, B. Murat.

Sarı gagalı dağkargası Pyrrhocorax graculus: 2, Manavgat, 26 Aralık, Ö. Metehan.

Çaprazgaga Loxia curvirostra: 1, Kızılcahamam, 14 Kasım, ANKA.



ANKA: ANKA Kuş Gözlem Grubu
ÇKGT: Çukurova Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu
EKGT: Ege Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu
ERKUŞ: Erciyes Üniversitesi Kuş Gözlem ve Gezi Topluluğu
İKGT: İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu
KAD: Kuş Araştırmaları Derneği
SKGT: Samsun Kuş Gözlem Topluluğu




Türkiye Doğal 'Hayatı Koruma Derneği tarafından üç ayda bir hazırlanır.
DHKD Merkez Ofisi: Büyük Postane Caddesi NO:43-45 Kat:5-6 Bahçekapı-istanbul
Tel: (o 212) 528 20 30 Faks: (o 212) 528 20 40 e-posta: kelaynak@dhkd.org. http://www.dhkd.org
Ankara Ofisi: Anafartalar Caddesi, 17 / 5 Ulus, Ankara
Tel: (o 312) 310 28 45 - (o 312) 310 33 03 (2 hat) Faks: (o 312) 310 66 42 e-posta: ankara.ofis@dhkd.org

Yayıma Hazırlayan: Bahtiyar Kurt
Düzelti: Ceren Üzel
Tasarım ve uygulama: PENCERE Grafik Tasarım Tel: (o 212) 216 4919/20 Faks: (o 212) 216 49 21

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder